Bygglån – Så funkar det!

Byggnadslån, bygglån, byggnadskredit eller byggkreditiv?

Det finns flera begrepp när vi pratar om att finansiera ett husbygge. Det kan vara lite förvirrande och kanske till och med stressa dig, då det kan vara lite oklart vad de olika begreppen betyder.

Men det finns ingen anledning att känna sig överväldigad – det är nämligen olika namn för precis samma sak. Byggnadslån är antagligen den benämningen du hör mest, men det är alltså samma sak som bygglån, byggnadskredit och byggkreditiv. Byggnadslån kan beviljas för husbygge, för om- och utbyggnader samt större renoveringar.

Inget vanligt bolån

När du köper dig en bostad av olika slag, så har du möjligheten få ett bolån av banken. På samma sätt kan du få hjälp av banken med ett byggnadslån, när du ska finansiera ett husbygge. När man räknar på lånet, tittar man på och räknar med alla omkostnader som har med husbygget att göra. Men precis som med ett vanligt bolån så behöver du själv stå för en viss del av totalkostnaden. Du behöver du kunna visa beräkningar och offerter från företagen som är involverade i bygget, för att banken ska kunna bestämma omfattningen av ditt lån.

Den största skillnaden mellan ett byggnadslån och ett bolån, är att byggnadslånet fungerar som en sorts kredit hos banken. Du får alltså inte tillgång till hela beloppet på en gång, utan du får bruka krediten i takt med att husbygget fortskrider och fakturorna betalas för husbygget. Du får heller inte pengarna i handen, eller på ditt konto – istället kommer utgifter som har med husbygget att göra kunna skickas till banken, som i sin tur täcker kostnaderna.

Bankens säkerhet

Banken använder din bostad som säkerhet i ett bolån, men vilket ju inte existerar vid ett byggnadslån i med att det är det du är igång med att bygga. Därför behöver banken skaffa sig säkerhet på annat sätt. Denna säkerhet skapas dels genom att du visar upp de beräknade kostnaderna, som vi pratade om ovan, men även genom att besiktningar utförs på fastigheten kontinuerligt medan huset byggs. Banken kan på så sätt säkerställa att husbygget framskrider enligt plan, och att fakturorna som presenterats stämmer. Besiktningsmannen kan även vittna om huset ökar i värde på det sätt som förväntas.

Byggnadslånet övergår till bolån

När huset är färdigt, gör besiktningsmannen en slutbesiktning. Därefter utfärdar kommunen ett slutintyg för husbygget, som intygar att husbygget är färdigt och avslutat.

Vid detta tillfälle är det dags att träffa banken igen, för att avsluta byggnadslånet och etablera ett bolån. Nu har du ju en bostad att använda som säkerhet för lånet, vilket är kravet för ett bolån.

Utvärdera alternativen

När du precis har påbörjat förloppet, och ska boka ett möte med banken för att diskutera möjligheten att få ett byggnadslån, kan det vara klokt att först utvärdera dina alternativ. Eventuellt kan du förhandla dig till bättre villkor hos din nuvarande bank, än de som först presenterades för dig? Eller så kan du kan få bättre villkor hos en annan bank än din vanliga?

Idag förekommer det ofta att förhandla om räntan, men det finns även andra aspekter av byggnadslovet, som du kan diskutera. Uppläggningsavgift för lånet, till exempel. Några banker tar också ut en kreditavgift. Se till att inte ha för bråttom – det kan vara värt att utvärdera olika alternativ.

Steg för steg

Så här brukar processen se ut efter att du har köpt din tomt, samt skrivit köpe- och entreprenadskontrakt med husleverantören som ska bygga ditt hus:

  1. Ta kontakt med en eller flera banker för att se vad de erbjuder och hur deras villkor ser ut.
  2. Träffa banken. Här ska du visa de handlingar som behövs för att du ska få byggnadslånet (offerter, beräkningar och liknande)
  3. Ansök om bygglov
  4. Nytt möte med banken för att upprätta lånehandlingar
  5. Bygget påbörjas. Banken gör utbetalningar allt eftersom leverantörer och entreprenörer skickar fakturor
  6. Besiktningsmannen gör en slutbesiktning och kommunen utfärdar ett slutintyg
  7. Möte med banken, för att avslutas byggnadslånet och lägga om lånet till ett bolån.

Men först av allt gäller det att hitta en tomt att bygga på och den jakten kan du starta genom att klicka här!

Lycka till!



Orginaltext på Ledigatomter.se

Fiskarhedenvillans nya modeller

Fiskarhedenvillan har fått in flera nya spännande husmodeller.

  • Aura 145,5 m²
  • Eldfall 153,4 m²
  • Luna 161,3 m²
  • Mirage 169,7 m²
  • Månsken 171,4 m²
  • Skymning 152,8 m²
  • Solstorm 128,8 m²

Läs mer på https://fiskarhedenvillan.se/nya-husmodeller/

Här på Nybygget kan ni uppleva Fiskarhedenvillans modell Koltrasten >