Downsizing – tips för dig som flyttar till ett mindre boende

11 punkter du ska tänka på vid downsizing

1. Visualisera ditt nya utrymme

Innan du börjar, spendera tid i ett litet hus eller ett liknande stort utrymme. Detta hjälper dig att få en känsla av vad du realistiskt behöver och vad som verkligen är viktigt. Det är en sak att tro att man kan leva med bara en liten hylla med böcker, och en annan att faktiskt se hur det ser ut.

2. Inventera

Innan du bestämmer dig för vad du ska behålla och vad du ska kassera, lista alla dina ägodelar. Detta kan låta tråkigt, men det ger dig en bra överblick och uppfattning om vad du har och vad du verkligen behöver.

3. Kategorisera & Prioritera

Gruppera föremål i kategorier som ”Viktigt”, ”Viktigt men inte nödvändigt” och ”Lyx”. Detta hjälper dig att fokusera på vad du verkligen behöver och vad som kan släppas.

4. Ett rum i taget

Istället för att bli överväldigad av att ta itu med hela ditt hus, fokusera på att minska ett rum i taget. Detta systematiska tillvägagångssätt kan göra processen mer hanterbar.

5. Digitalisera

Tack vare tekniken kan du nu ha digitala versioner av foton, dokument och till och med böcker. Detta kan drastiskt minska mängden fysiska saker du behöver ta med dig.

6. Rensa regelbundet

Gör det till en vana. När du närmar dig ditt inflyttningsdatum, börja sortera bort saker någon gång per månad, sedan varje vecka, och slutligen varje dag. Den kontinuerliga processen kommer att göra den slutliga downsizing-insatsen mindre skrämmande.

7. Ha loppis eller donera till välgörenhet

När du bestämt dig för vad du inte ska ta med dig, ha en loppis eller skänk till exempelvis Myrrna, oStadsmissionen eller Röda Korset. Då blir du inte bara av med sakerna du inte behöver, du kan tjäna lite extra pengar eller bidra till de behövande.

8. Begränsa nya inköp

När du förbereder dig för din övergång, var extra eftertänksam på nya inköp. Fråga dig själv om varje nytt föremål kommer att ha en plats i ditt lilla boende, och fundera på om inköpet behöver ske redan innan flytt.

9. Våga släppa taget

Ibland är det de saker som har störst sentimentalt värde, även det svårast att göra sig av med. Även om det är viktigt att behålla föremål som verkligen betyder mycket, kom ihåg att minnen finns i ditt hjärta och sinne, inte i fysiska föremål.

10. Maximera förvaringslösningar

När du har minskat din boendeyta, tänk på hur du ska lagra det du har behållit. Innovativa förvaringslösningar, som fack under sängen och hängande förvaring, kan vara livräddare i ett litet hem.

11. Ta stöd av folk omkring dig

Downsizing är inte bara en fysisk händelse, utan också en känslomässig resa. Få kontakt med andra som har gått över till ett litet hus. Deras erfarenheter och tips kan vara ovärderliga.

Att övergå till ett litet boende handlar lika mycket om att anta ett nytt tänkesätt som det handlar om att bo i ett mindre utrymme. Anamma filosofin om ”less is more”! Friheten från onödiga ägodelar och glädjen i ett enklare liv kan vara otroligt givande. Kom ihåg att det inte handlar om att leva med minsta möjliga mängd utan att bara leva med det som tillför genuint värde till ditt liv. Lycka till med din downsizing!

Innehållet är från vagabondhaven.com, en hustillverkare som fokuserar på att bo litet men leva stort. Här kan du läsa mer om Vagabond Havens utställningshus på Nybygget – https://nybygget.se/visningshus/vagabond-haven-elise-381/.