Att skapa inspirationskollage

25 februari 2020

Första steget när man ska börja planera sitt hus är at inspireras, skapa ett inspirationskollage alternativt inspirationsmapp.

När du skapar ditt kollage vill du få med färgskala, materialval och stil men också en känsla. Inspirationskollaget kan bestå av bilder men också av till exempel ett material som en tygbit eller kakelplatta. Tillsammans skapar det en helhet.

Men låt dig också inspireras av dig eller er som familj. Gå igenom vad ni har för intressen, vad ni gillar att göra på fritiden och låt det bli kärnan att utgå från. För att bara utgå från snygga bilder och försöka skapa något liknande är svårt, då kommer den personliga känslan saknas, och det är det som skapar det mjuka i ert hem. Och att låta ens intressen ta plats när man inreder så kommer funktionen automatiskt. För då tänker man igenom sina val utefter vad man har för behov. Om du till exempel älskar att laga mat så är köket en plats att lägga fokus på, och investera både yta och pengar i. Medan om ni är en familj där olika sporter tar mycket tid, så är praktiskt förvaring att satsa på för att underlätta vardagslivet.

Man kan även göra en behovsanalys utifrån varje rum och vad man gillar att göra i just det rummet, för man har ju ofta mer än ett intresse. Som att i vardagsrummet behövs det kanske både plats för socialt umgänge men också en plats att kunna slå sig ned och njuta av en bra bok, till exempel en klassisk läshörna med skön fåtölj och bra belysning. Så våga lyssna på dig och din familjs behov när du inspireras till ditt nya hem och låt det komma fram i ditt inspirationskollage.

Klassiska inspirationskollage tillsammans med materialprover för att få till helhetskänslan.
Inspirationskollage ska ge dig en tydlig bild över vilken färgskala, stil och materialval du vill ha i ert nya hus.
Inspireras och inred ditt hem utifrån din och din familjs intressen. Utgå från era behov så kommer färger, material och funktion att falla på plats.
Mycket av min inspiration får jag av olika miljöer som jag sparar i minnet, gärna med hjälp av en bild. Till exempel det fina mönstret på plastmattan i köket på vårt gamla landställe, där man spenderat varje sommar. Eller parasollet i bast från en semester vid medelhavet. Alla dessa minnen ger mig inspiration i form av en känsla, som jag tar fram när jag ska sätta igång med ett projekt.