Att välja rätt sten för just din trädgård

30 april 2022

En sten i betong, granitkeramik, natursten eller tegel? Vilken sten passar bäst för just dig och dina förutsättningar? Alla har sina fördelar och vad man väljer är en smaksak och kanske även en prisfråga.

Skrivet av: Flisby
www.flisbyab.se

Flisby hjälper dig att hitta rätt sten för just din drömträdgård. 

Med en bred och gedigen kunskap ger de dig tips och råd hela vägen i din trädgårdsplanering.

Med ett brett sortiment för alla plånböcker med allt ifrån betong till granitkeramik och natursten finns något för alla. Granitkeramiken som Flisby erbjuder kommer från Italien (vilket borgar för hög kvalitet) och har tidigare setts mycket i södra Europa. Den har nu slagit sig in på den svenska marknaden och är perfekt för dig som vill ha en sten som ser lite levande ut.

Letar du efter äkta natursten som exempelvis granit, skiffer eller sandsten får du ett oslagbart material till trädgårdens golv. Naturstenen kommer både från Sverige och andra länder. De svenska sorterna finns ofta bland gatsten och som den vackra bohusgraniten. När det gäller skiffer har vi många produkter av svenska Offerdalsskiffern och dessutom både röd och grå kalksten från Öland.

Marktegel är en klassisk platta som är tillverkad av bränd lera. Den är mycket populär bland annat i växthus och orangerier. Finns i färgerna rödmelerad, svartmelerad och gulmelerad.

Vill du ha något mer plånboksvänligt här och nu, är betongplattor valet. Väljer du betong är det bra att tvätta den en gång om året med stentvätt från Tercol, då behåller plattorna sitt fräscha utseende.

  • Intresset för natursten i form av granit, skiffer, kalk- eller sandsten har ökat markant de senaste åren. Livslängden på dessa stenar är evig och de smälter in naturligt i omgivningen. En stor fördel med naturstenar är att de står emot påväxten av alger mycket bättre än en sten i betong. Naturstenen som är både dekorativ och hållbar går att få i både svenska och importerade varianter.
  • Granitkeramiken, som är det billigare alternativet till natursten, absorberar knappt något vatten vilket gör att den också orsakar väldigt liten påväxt av oönskade alger. Därför förändras utseendet väldigt lite över tid vilket gör den till ett bra val av markplatta om du vill ha lång livslängd på din sten. Det finns plattor upp till 5 cm tjocka och dessa lämpar sig bra om du vill skapa en snygg garageuppfart där plattorna är körbara för personbil.

Oavsett vilket material du väljer så är det viktigt att du utgår från din trädgård, ditt hus och dina egna behov. De duktiga medarbetarna på Flisby guidar dig gärna rätt i det stora utbudet av stenplattor. På Flisbys hemsida kan du testa markstensguiden om du är osäker på vilken sten som passar till ditt hus.

https://www.flisby.se/tips-rad/lagga-marksten-en-steg-for-steg-guide