Färgsättning

22 april 2020

Att få färgsätta ett helt nytt hus är samma känsla som att ha en tom målarduk framför sig, möjligheterna är oändliga. Men för att få en helhet behöver man följa sin röda tråd det vill säga, den färgskala man satt för sitt hus. Och har man inte satt någon så är det hög tid att göra det nu.

När man sätter en färgskala brukar man använda sig av bas- och accentfärger. Basen kan man tänka är de stora ytorna, det som blir tyngden i huset. När man färgsätter ett hem är det inte bara väggar, utan även tak, golv, köksluckor, möbler, ja egentligen allt i hemmet.

Basfärgerna brukar man rekommendera två till tre stycken och accentfärger en till två. Men det man kan tänka på är att, bara för att man valt fem färger för sitt hem, så behöver det inte bli tråkigt. För varje kulör går att blanda till i en mängd olika nyanser, så färgskalan för ditt hem kan ändå få en stor variation utan att det känns rörigt.

Och man kan också använda accentfärgen som bas i ett rum, det ena behöver inte utesluta det andra. Det handlar mer om styrkan i kulören som avgör om den passar som bas eller inte. Som bas i ett rum brukar jag rekommendera en lugn färgskala, just för att det är stora ytor, och man vill inte behöva byta ut väggfärgen eller till exempel soffan för ofta, utan basen ska hålla många år. Medan inredningsdetaljer som kuddar med mera är lättare att förnya.

Prover! Ta alltid färgprover på de olika delarna som ska matchas som till exempel golv, tapet, köksluckor med mera och sätt ihop för att se att helheten stämmer.
Ska man ha målade väggar kan man måla upp på en mindre bit av en gipsskiva för att få ett bra färgprov som du kan flytta runt.
Klädkammaren kan vara ett bra ställe om man vill ta ut svängarna, och visst blir det roligare med en fin tapet på väggarna.
Även tvättstuga/ groventré kan man välja att färgsätta för att få en mer hemtrevlig miljö och att det följer stilen för resten av huset.
Och varför inte färgsätta golvet med en härlig kontrast. Rosa och grått är alltid en lyckad kombo.
När man ska välja tapeter till närliggande rum så är ett tips att välja från samma kollektion, då får man en genomtänkt känsla och färgskalan kommer igen.