Formex våren 2019

28 januari 2019

Stina Svanberg har besökt Formex och ger en summering av hennes intryck.

Att besöka branschmässan Formex är alltid inspirerande i början av en säsong. Och jag är nog lite mer förtjust i vårens mässa än hösten, det är något med färgkartan i pastell som alltid återkommer till våren som jag inte kan motstå.

Inredning är dock inte lika trendkänsligt som mode utan sträcker sig över längre perioder. Så när man besöker en inredningsmässa är det ofta att man tycker att man sett det förut och att det inte har hänt så mycket på marknaden, men man får en känsla som gör att man kommer in vår eller höst. Just med hur färgerna och materialen byts ut från mörka, tunga till ljusa och lätta.

Så för mig handlar Formex om att kicka igång den nya säsongen och inte så mycket trendspaning. Men om jag ska summera vad jag tar med mig från vårens mässa så är det ljusa toner, lätta material såsom linne och tvättad bomull. Många nyanser av rosa, vilket är min personliga favorit. Nu har även den gula färgen kommit med besked till inredning, allt från ljusare gula toner till mörkare. Och just denna kombination med rosa nyanser som möter de lite mörkare gula är väldigt trevlig. En annan som jag gillar är safari-stilen med kakigrönt och olika toner av sand, ja även här kommer de mörka gula tonerna in. Något som också inspirerar är alla fina väggfärger i de olika montrarna, en stor variation av olika nyanser, men trenden är en matt yta och med lite svärta i som ger ett djup i tonen.

I materialval är det fortfarande mycket ljusa träslag men de blandas upp med vintage, återvunnet trä som ser vindpinat ut. Samt att eken är tillbaka med olika behandlingar. Något vi inte sett så mycket av förut är den mörkbetsade eken som påminner om just vintage. Ett stort fokus ligger på hållbar inredning, och det är det som lyfter fram just dessa materialval. Att ta fram produkter på ett hållbart sätt för miljö och arv, är en trend som är här för att stanna, och den enda trend jag tycker att man behöver följa. De andra trenderna som kommer och går kan man ta med en nypa salt, visst håller ni med.

Något mer som är ljuvligt på vårmässan är alla fina blomsterarrangemang som inspirerar mig. En som stod ut lite extra var denna med tulpaner hängande över sängen. Handplockade och medtagna från Skåne till att förgylla deras monter, och visst blev det ett maffigt intryck.