Har du koll på fördelarna med att bo i ett timmerhus?

1 juli 2019

Med nästan 50 år i branschen och som världens största timmerhustillverkare finns det mycket att lära från Kontio hus. Här ligger stort fokus på miljön och att utnyttja alla fördelar som kommer med att ha ett timmerhus.

Skrivet av VICTOR CHRISTOPHE

Enligt Anne Visuri, marknads- och kommunikationsansvarig på Kontio Hus, är en vanlig missuppfattning om timmerhus att det endast byggs som typiska fjällstugor. Faktum är att det i Stockholms skärgård går att bevittna flertalet av Kontios Glass House byggt på timmer.

– Arkitekturen fungerar egentligen överallt. Det är fullt möjligt för oss att bygga ett hus i citymiljö, något vi även har planer på i framtiden. Många ser ju timmer som de klassiska små husen som finns uppe i fjällen, men det vi bygger har en modern look samtidigt som vi kan utnyttja allt som timmer erbjuder. Kunden bestämmer själv hur huset ser ut, om man vill ha supermodernt hus eller mer klassisk design. The sky is the limit, säger Anne Visuri.

Döda myten

En annan missuppfattning gällande timmer är att det inte är energieffektivt. Anne Visuri förklarar att nytt timmer faktiskt är ännu mer effektivt gentemot många andra generellt använda byggnadsmaterialer.

– Kontios moderna lamelltimmer gör att bygget blir tätt och energieffektivt, förklarar Anne.

Mycket annat positivt tillkommer med timmer. Tidigare studier visar att inomhusluften i ett timmerhus är både mycket bra och ren, vilket gör att det känns skönt att andas. Studien visar även att människor känner ett direkt välbefinnande av att vistas i timmermiljön. Samtidigt är det 100 procent förnybart och ekologiskt material.

– I och med att det är ett förnybart, ekologiskt material är det direkt miljövänligt att välja timmer till sin bostad. Kontios timmer skapar ett hälsosamt mikroklimat eftersom det balanserar variationerna i fukt i rumsluften. Detta garanterar att luftfuktigheten håller sig inom ett intervall som är optimalt för människans hälsa under långt mer varierande klimatförhållanden än i vanliga hus, berättar Anne.

Läs mer om hur det kan vara hälsosamt att bo i timmerhus

Visningshus vid Arlandastad

För den som vill uppleva den trevliga känslan av att befinna sig i ett timmerhus så finns ett visningshus på Nybygget, vid Arlandastad. Här finns möjligheten att känna känslan av välbefinnande och känna den tydliga skillnaden i luftkvalitet.

– Det är jättefint med stora fönster som släpper in mycket ljus och det finns även en altan och takterass. Det ger en försmak av vad som väntar dig om du väljer att använda dig av timmer till ditt nästa hus, förklarar Anne och tillägger:

– Jag skulle egentligen kunna prata om fördelarna med timmer i säkert flera timmar, men jag tror ingen skulle orka lyssna så länge. Man får helt enkelt testa själv, skrattar Anne.

Vill du besöka Kontios visningshus?