Inredningstrender 2020

28 januari 2020

Inred hemmet med omtanke för miljön och naturens färgpalett.

Att inreda hållbart är aktuellt både nu och för all framtid. Samtidigt är ”trend” i själva verket en förändring som sker över tiden. Därför går det trender även i designen och dess idéer kring hållbarhet när det kommer till hur vi ska ta oss ann våra hem och dess inredning. Just nu befinner vi oss i en tid av stor och betydelsefull förändring. År 2020 handlar om att använda både gammal kunskap och ny för att utveckla och återvinna föremål och material på ett sätt som skapar hem som värdesätter vårt välmående både idag och för framtiden. Vad kommer vi att kunna se och ta del av gällande inredning under det kommande året och vad som kommer inspirera våra hem! I detta reportage tänkte jag bjuda er på en rapport från vad man ser på mässorna i början av året och vilken trend som skapar hur vi bör handla och investera i när det gäller inredning det kommande året.

Trevlig Läsning /Åsa Gramén, Inredare & Stylist.

Inredningstrend 2020 handlar om att inreda med färre men bättre föremål som kan leva flera år, ur detta så tar företagen fram nya spännande material som kan användas flera gånger och inta nya former som kan skapa fina miljöer i våra hem! Tack vare kulörer, material, belysning skapar vi hem under kommande år med naturen som största inspiration.

 
Jordnära och naturliga kulörtoner.
Beiget och med inslag av Gult. Trenden från de senaste två åren har varit beiget och även under FORMEX ser vi den beiga tonen få vara kvar. Varma, mjuka beiga toner och nyanser av sand förgyller våra hem! En harmonisk, lugn kulör som är enkel att applicera in i det skandinaviska hemmet! Ihop med det beiga jobbar även brunt och brända/jordigt toner fint ihop. Man ser även små inslag av gult, detta är en färg som många är försiktiga med! Men att applicera in den ihop med brända toner skapar man en varm och fin känsla som kan skapa en mer levande interiör! De bruna tonerna blir mer och mer dominerande och ”samsas” mer med det tidigare enbart gråa och vita ytorna.

Blåa toner
Den blåa nyansen är alltid rätt och även den som de flesta har som favoritfärg, men hur många inreder sina hem i blått? 2020 flyttar den blåa kulören in i inredningen och i våra hem på allvar. Nu ser vi accessoarer likt vaser, kaffekannor, kuddar, lakan i blåa olika toner. Den blåa kulören bjuder även upp till större volymer likt att måla ett rum/vägg i en blå nyans, detta ger en Sval och avkopplande känsla i hemmet.

Fina blåa nyanser i bord, textilier och keramik från Bloomingville.

Naturmaterial/hantverk.

Klimat och miljömedvetenheten är ingen trend längre utan en livsstil som vi har börjat att leva utefter! Det är därför ännu mer tydligt att företagen och varumärkena har åtagit sig detta på allvar och att hantverket präglat våra val när det kommer till att inreda.
Att inreda våra hem med återvunnit material som får nytt liv likt jute, miljövänligare textilier samt återvunnet papper är några av naturmaterialen. Varför inte inreda med en lampa i Papier-maché. Vi kommer även se återvunna PET-flaskor med hållbarhet i fokus.

Lampan Virvel från Örsjö bygger på ett cirkulärt papper som viks på olika sätt för att forma de olika produkterna. Materialet är ett papper från Lessebo pappersbruk som belagts med smutsavvisande skikt men som ändå behållit den vackra pappersstrukturen. Lampan Tropez från Globen Lighting är tillverkad i återvunnet papper.
Den fina mattan och kudden Way från Ferm Living har framtagits av Återvunna plastflaskor.

Detaljerna i hemmet!

Detaljerna är som pricken över i:et i Livet tycker jag som inredare och när det kommer till vad man ska dekorera hemmet i år så är det att välja ut det där som vi gillar extra mycket! Det är just de där speciella utvalda detaljer som skapar ett välmående.

Även de ljusa träslagen fortsätter att vara med oss i vår nordiska stil. Textilier och möbler med detaljer i svart hjälper också till att skapa dynamik i våra hem men möts så gott som alltid av bruna och beige färgfält.

Hållbarhet i fokus

Den rådande trenden med att inreda med Torkade blommor fortsätter även i vår! I olika montrar ser man blomsteruppsättningar med eterneller i olika varianter! Men även fina knoppar av kvistar som slår ut! Antingen avancerade blomsterbuketter eller sparsmakat med gräs i en vas!

Inred med torkade växter, gräs och blommor. Håller länge och är tidlöst fint.

Det nygamla materialet Manchester

Vi börjar att lämnar lyxiga materialet sammet bakom oss och går över till det slitstarkt manchester tyget. Ett material som tål mera och ger en mer funktionell funktion på möblerna. Man behöver ej va lika försiktig om materialet såsom sammet. Fint och slitstarkt på en och samma gång.

Fyra tips för 2020

• Förgyll ditt hem med fina naturmaterial som keramik, ull, trä och glas och skapa en fin mjuk varm inredning med beiga och blå kulörer i vår!
• Tänk framtid och investera i inredning som du vill ha med i livet länge och välj gediget hantverk och skapa ett hållbart värde.
• Inred med torkade blommor och skapa fina stilleben och inred med belysning och fina Varma textiler.
• Men framförallt Inred med det du vill omges av och som gör dig lycklig, inred åt dig själv och inte för att ”imponera” på någon annan.

Jotun Lady fina blåa och beiga toner 2030

Jag hoppas ni känner er inspirerade att inreda 2020 med omtanke och välmående både för oss och naturen! Med Sol/ Åsa