Planering av kök

19 maj 2020

Köket är för många platsen där familjen samlas efter en dag på vift.

Köket är för många platsen där familjen samlas efter en dag på vift. Man äter middag ihop, läser läxor, pysslar, bakar eller kanske som jag gör just nu, jobbar. Min bästa plats är köksön, älskar att komma upp en bit och ha en stor yta att bre ut mig över med färgprover, skisser med mera. Och att jag både kan se ut vad som händer på gatan men också ha koll inne när barnen tittar på film i vardagsrummet.

När man planerar sitt kök så är det viktigt att även ha detta i åtanke, för man spenderar en hel del tid i köket och då är det trevligt att känna att man kan ta del av det som händer runt omkring. Är man en familj som alltid är på språng och inte lägger så mycket tid på matlagning så kanske man tänker att man ska sluta läsa nu. Men nej, skulle säga att då är det ännu viktigare att planera sitt kök funktionellt, så att var sak har sin plats, så det går snabbt att röra sig i köket, för att faktiskt hinna sitta ned och äta tillsammans.

Att planera in köket i olika ytor är praktiskt, så man har en plan för vad som ska finnas just där. För att lätt kunna se vilken typ av förvaring och bänkyta som behövs. Till exempel här ska kaffebryggaren stå, då behöver jag ha kaffekoppar nära till hands, ett eluttag, förvaring för kaffe, filter med mera. Och när jag lagar mat vill jag att kylen öppnas åt rätt håll så jag lätt kommer åt att plocka i och ur, och att det till exempel finns bra avställningsyta vid spis och ugn. Och när jag plockar ur diskmaskinen ska det vara lätt att plocka in direkt i skåpen. Ja, exemplen kan göras många, så det är väldigt viktigt att planera sitt kök ergonomiskt, funktionellt och utefter sina behov.

När det kommer till det visuella så är valen många, och idag finns det många fina färger och modeller på köksluckor att välja mellan. Och när man bygger nytt är köket en av de största posterna att gå igenom, och ofta det som sätter stilen för huset. Men stilar kan förhöjas eller tonas ned, beroende på de val man gör av beslag, blandare, bänkskiva med mera. Om du till exempel väljer en slät vit slät lucka så ger den helt olika intryck beroende på vilket handtag, kakel, bänkskiva du väljer. Om du vill ha ett lantligt uttryck så väljer du till exempel ett skålhandtag tillsammans med en knopp, medan till en modern stil väljer du kanske en rak modell i rostfritt.

Men att planera sitt kök är som sagt inte helt lätt så jag rekommenderar varmt att ta hjälp av köksplanerare för att få bra tips och råd. Men våga ifrågasätta och vara tydlig med vad just ni behöver.

Ett klassiskt planerat kök med stor matplats för minst sex personer.
Bänkyta med gott om plats för både matlagning och disk.
Testa dig fram för att se vad som blir en bra kombination mellan de olika valen som bänkskiva, kökslucka, beslag med mera.
Glöm inte bort att lägga lite kärlek även på insidan av köket för att få ordning och reda.