Tidsplan och budget

13 mars 2020

En av de mindre roliga delarna när man börjar ett nytt projekt är att ta fram en budget, både för tid och pengar. Men det behövs, oavsett om det är ett litet eller stort projekt.

En av de mindre roliga delarna när man börjar ett nytt projekt är att ta fram en budget, både för tid och pengar. Men det behövs, oavsett om det är ett litet eller stort projekt. För det underlättar hela processen om man gör det från början. Så man får en tydlig överblick av vad saker och ting kommer kosta och hur lång tid det beräknas ta. Och för att får en övergripande bild behöver man bryta ned det rum för rum. Ett bra sätt är att utveckla sitt inspirationskollage till ett dokument som innehåller inspiration, kostnader och tidsplan för hela huset.

När man bygger nyproduktion så har man många stora kostnader, som till exempel tomten, huskroppen, markarbete med mera. Men man behöver även gå igenom de mindre utgifterna vad gäller tillval och inredning. Det ingår en viss standard vid nyproduktion, men som kund vill man gärna sätta sin personliga prägel på huset och göra en del utökade val. Att till exempel lägga extra fokus på köket eller välja ett annat golv som passar den stil man tänkt. Ja, valen är många och de behöver struktureras upp för att kunna ge bästa slutresultat.

När man gör en budget rum för rum så får man ganska snabbt en tydlig bild av vad som ska få kosta, vart man vill lägga sina pengar. För detta hänger ihop med ens intressen och hur man spenderar tiden i de olika rummen. Går man igenom rummets behov, vad som behövs där för att uppfylla funktionen av rummet, så faller det på plats. Och då kanske man behåller standarden som ingår i vissa rum medan andra rum får kosta mer.

Men för att förtydliga, vill man ha en röd tråd i sitt hem, så är det viktigt att stora val som till exempel golv, dörrar, foder, lister med mera är samma i alla rum, eller följer samma stil. För väljer man till exempel ett plankgolv i furu i vardagsrummet och behåller standard, till exempel ek tre-stav i sovrummen, så skapar det en viss rörighet.

Men om man till exempel låter köket ta plats med integrerade vitvaror, exklusiv fläkt med mera, så kanske man kan hålla tillgodo med standardinredning i badrummet. För att den ändå känns tidlös och enkel i sin stil, och passar in i helheten. Det är detta som man lätt ser när man går igenom huset rum för rum och skapar ett dokument för vad allt kommer att kosta, både ute och inne.

Ett komplement till budgeten är en bra tidsplan. Både om man gör det själv eller om man lejer bort arbetet. Lejer man bort arbetet, brukar en tidsplan komma med från husleverantören alternativt entreprenören. Men då är det viktigt att ta del av den och sätta sig in i när man måste ha gjort de olika valen, så man inte står där sista minuten och väljer till exempel kakel. Och när man sedan ska inreda behöver man inte köpa allt på en gång utan med hjälp av sitt inspirationskollage så kan man fördela sina inköp utan att tappa den röda tråden.

Hur fördelar man sin budget? Man vill såklart att hela huset ska kännas bra och välplanerat och det kommer det att göra, även fast man har gjort vissa prioriteringar. Här har köket fått fokus med lackade luckor i en lingrön kulör och en fläkt som sticker ut och tar plats. Medan kyl och frys är integrerade för att få en fin helhet.
Ett tips när man skapar ett hemmakontor är att inte välja klassiska kontorsmöbler, de ger ofta ett lite hårdare och opersonligt intryck. Att istället välja möbler som följer stilen man valt för huset, så får man en bättre helhet och dessutom ofta billigare.
Före   /   Efter – kompletterat med bänkskiva, bänkskåp, täcksida och hylla.
Det finns många enkla lösningar som inte behöver bli dyra, men som ger både funktion och estetik.