Tips till nya husköpare

27 december 2018

När du ska bygga ditt första egna hus finns det en hel del att tänka på. Allt från tomtval och trädgård till planlösning och vitvaror. Dröm gärna stort, men tänk också efter noga innan du sätter spaden i marken.

Sätt en budget och bygg efter den

När du funderar på att bygga hus är pris och budget kanske det första du tänker på. När du vet vad projektet får kosta kan du kontakta ett husföretag och börja rangordna dina prioriteringar. Frågor om priset tillhör också Sofias vanligaste frågor.

– Frågor om priset får jag i princip från alla som vill bygga ett nytt hus. Vad kostar det och hur mycket kommer totalsumman att bli? Här på Hjältevadshus har vi helt fasta priser och är noga med transparens, så att alla som bygger kan se precis vad det är som kostar och varför det gör det.

Priset är kanske den vanligaste frågan, men det finns en annan fråga som Sofia tycker att en husbyggare ska börja med att ställa.

– Fråga dig hur du ska leva i huset idag och i framtiden. Jag tycker alltid att man ska utgå från att det nya huset ska vara flexibelt. Detta kan vara utifrån en växande familj eller andra framtidsplaner och intressen. Du ska kunna växa med huset. Här får du försöka tänka framåt så gott det går och försöka förutse vad du vill få ut av ditt liv och hus i framtiden.

Förbered dig på sådant som är svårt att förutse

Sofia menar också att det är viktigt att hitta en leverantör som du klickar med och kolla leveranstider i god tid innan du börjar planeringen. Det finns några saker som är svåra att förutse, men som man kan förbereda sig på för att projektet ska gå smidigt.

– Trilskande kommuner och grannarnas reaktioner är inget du kan förutse. Men det finns en bra och smart lösning, i alla fal för att undvika konflikter med dina blivande grannar. Prata med dem i god tid! Det är faktiskt något av det första du ska göra när du väl har köpt din tomt. Hälsa på grannarna, berätta vad du har tänkt dig för tomten och lyssna på deras synpunkter. Om du gör det så brukar det mesta flyta på senare.

För inte alla projekt samtidigt

Ett hus blir lätt till ett projekt som innehåller massor av delprojekt. Enligt Sofia är ett ganska vanligt fel att den som bygger ett hus brukar vilja planera och bygga alltihop direkt. De vill ordna pool, garage, stensättning och murar samtidigt som huset och alla grundfunktioner ska komma på plats. Sofia berättar dock att det bästa är att se det som ett större projekt där du kan göra mindre viktiga saker efter hand och när det passar.

– Du kanske inte behöver göra allt samtidigt. Strukturera upp och prioritera. Se det mer som ett femårsprojekt. Bygg saker lite efterhand med det allra viktigaste först. Då tar du dig inte vatten över huvudet, kan bo in dig under tiden och slipper onödiga ekonomiska risker och överväldigande planeringsarbete.

Diskutera noga igenom dina behov med en husrådgivare

På Hjältevadshus kallar man sig inte för säljare, utan husrådgivare. För även om företaget säljer hus så vill man verkligen se till att det blir rätt hus till rätt person. På så sätt skapar Hjältevadshus mer individanpassade lösningar där Sofia menar att ägaren får ut mer av både hus och tomt.

– Mitt jobb handlar om att möta husköparens individuella behov innan jag föreslår några lösningar. Olika personer behöver prata om olika saker och detaljer. Det kan vara allt från tapeter och golv till markstrukturen. Vi måste alltid se varje person och börjar en individuell process varje gång. Detta arbetssätt blir ordentligt individanpassat och brukar i slutändan leda till bättre hus och nöjdare kunder.

Detta förhållningssätt fungerar inte bara för huset utan gäller också för tomten. Tomtens läge påverkar i hög utsträckning hur du ska placera ditt hus och planera din trädgård. Välj en tomt med omsorg och tänk utifrån tomtens förutsättningar när du väljer en husmodell och hur du ska placera den.

– Genom att göra det kan vi exempelvis se till att ett helt hus blir anpassat för ökad tillgänglighet eller förvandla en kuperad tomt till ett riktigt paradis för en barnfamilj. Detta är bara ett exempel på fördelarna med vårt rådgivande och individuella arbetssätt.

Boka ett gratis möte med en husrådgivare direkt på Hjältevadshus hemsida.