Vad kännetecknar en bra planlösning?

24 mars 2021

För att få en bra planlösning så är det några specifika punkter som kan vara bra att lägga på minnet.

Nyckeln till en välfungerande bostad är en bra planlösning. Det finns en del egenskaper som är relativt bra för alla, även om det kan vara individuellt vad som är en bra planlösning:

  • Tänk på flytet
  • Undvik för många transportzoner
  • Prioritera förvaring
  • Tänk flexibilitet för framtiden

Tiden flyger

Med framtiden i åtanke så vill ha flexibilitet och undvika att ha för många små rum. Små rum begränsar inredningsmöjligheterna och du kan riskera att bli låst i hur du kan inreda dem. Till exempel när du har små barn kan inredningen kännas självklar till en början. Men om du tänker framåt så kan den smarta lösningen bli en begränsning i framtiden, liksom barnen växer och behoven förändras. Då vill du kunna ändra användningen av rummet. Så småningom blir barnen stora och flytter hemifrån, och då vill du också kunna utnyttja rummet till fullo.

Kom ihåg förvaringsplats

Förvaringsplats är en viktigt komponent när du gör din planlösning. Du spänner ben för dig själv om du tar för lätt på detta, då ingenting är så frustrerande som att fattas ytor att förvara dina saker. Vid planeringen av förvaringen bör du tänka integrerade och måttanpassade lösningar som tar vara på både väggplats och takhöjd. Måttillverkade skåp är oftast dyrare än de som kommer med standardmått, men att få det måttanpassat gör att du drar nytta av platsen på ett sätt som du kommer uppskatta på sikt.

Kom också ihåg att du får mindre plats till förvaring med en öppen planlösning med få väggar.

Försök utnyttja alla ytor och tänk på flytet

Du bör undvika att ha för många gångar och korridorer, för att ta vara på kvadratmetrarna. Det kan nämligen vara svårt att utnyttja dessa ytor till något praktiskt. Dessutom kan dörrar ta en del plats när de öppnas. Ett smart alternativ är att istället använda skjutdörrar på utvalda platser i ditt hem.

En bra planlösning ger bra flyt. Tänk på det och se till att man kan röra sig mellan rummen på ett okomplicerat sätt. Tänk över dina dagliga sysslor och hur du normalt rör dig runt i ditt hem, för att få ett bra flyt, och skapa en planlösning som stöttar det.

Dessutom är det klokt att lägga tid på att planera var eluttag, vägguttag samt andra tekniska lösningar ska finnas, för att vardagen ska fungera så smidigt som möjligt. Det innebär att du kan minska risken för frustration, när du till exempel behöver använda en förlängningssladd för att placera en lampa där du önskar, eller måste ladda din telefon på ett onaturligt ställe.

Planlösningar med inbyggd erfarenhet

Om du ska bygga ett nytt hus så kan du nyttja erfarenheten och kompetensen hos husproducenten, som ser till att ni har tänkt på de viktigaste detaljerna. Trots detta så gör du dig själv en stor tjänst i att komma ihåg dessa punkter och ha en ordentlig diskussion om alla lösningarna innan byggstart. Om du köper ett färdigt hus så finns det typiskt fina möjligheter att göra ändringar i planlösningen, för att kunna tillgodose din familjs behov, så länge du inte ska flytta bärande väggar.

Läs orginaltexten och besök Fiskarhedenvillans hemsida här