Val av tillval

30 mars 2020

När man ska bygga ett nytt hus så är det många val som behöver göras, även om det är ett kataloghus och många val är förgjorda, så tillkommer det ändå en hel del som man behöver bestämma.

När man ska bygga ett nytt hus så är det många val som behöver göras, även om det är ett kataloghus och många val är förgjorda, så tillkommer det ändå en hel del som man behöver bestämma. Och idag vill man som kund ofta komplettera med en del ändringar för att får det mer anpassat efter sig själv och sin familj.

Om man vill göra ändringar eller komplettera med något som är utöver standard är det viktigt att vara tydlig med det och att ha allt dokumenterat. För även om både husleverantören och ni som kund vill att slutresultatet ska bli så bra som möjligt är det lätt att något glöms bort om det nämns på stående fot på en byggarbetsplats.

Men vad ska man då tänka på för att en röd tråd när man väljer sina tillval? Att skapa ett inspirationskollage där man har med stil, färgskala och material så underlättar det när man ska göra de olika valen. Och man tappar inte bort sig på vägen, utan kan alltid gå tillbaka till inspirationskollaget och se om det man vill välja passar in.

Om man till exempel vill förhöja en viss stil, så behöver man även gå in på foder, lister, golv, dörrar och inte bara till exempel köket, som många lägger fokus på. Nu är detta såklart en budgetfråga, vart och hur man ska spendera sina pengar, för vill man byta allt så är det klart att det drar iväg.

När man gör sina tillval är det viktigt att tänka hållbart, för detta är inget man byter ut efter att trender ändras, utan detta är basen i ert hem ska därför kännas tidlös. Självklart kan man uppdatera med beslag eller lacka om ett kök efter några år men det är bättre att satsa på en lugn bas för att kunna addera trender i inredningsdetaljer.

Kök, klädvård och badrum är det som tar mycket tid att planera. För här är det viktigt att göra det utefter sina behov, att välja det som gör vardagen enklare och att funktionen får styra. Även om man vill ha ett snyggt kök så får man inte glömma bort att kolla planlösningen, så att den faktiskt funkar i praktiken.

Klädvården är ett rum som man gärna lämnar till sist och får minst kärlek men här behövs en genomtänkt plan, för har man det så kommer vardagsbestyren flyta på så mycket enklare. Och att man tar i med förvaring, för det kan man inte får för mycket av.

Ta er tid att titta igenom leveransbeskrivningarna och tillvalskatalogerna för att se vad som är standard för just er husmodell. Gör sedan en lista över varje rum med de ändringar eller tillägg som ni vill göra.
Att skapa ett inspirationskollage hjälper er att få fram den stil ni vill ha. Och när man går igenom tillvalen är det ett bra underlag för att få rätt känsla på de olika valen. Detta är ett inspirationskollage som jag tog fram när jag inredde ett av Västkustvillans visningshus som finns på Nybygget. När jag inreder Västkustvillor är stilen klassisk med en lite lantlig känsla.
I badrummet valde jag att göra tillval utöver standard för att få till en lite lyxigare känsla, men fortfarande i en klassisk stil som förhöjs av det schackrutiga golvet.
Här la jag även mycket fokus på köket och ville framhäva den klassiskt lantliga stilen, och detaljerna gör det där lilla extra för att få en genomtänkt helhetskänsla.
Även klädvården fortsätter i samma stil med samma kakel och skåpsluckor som i köket. Men istället för en massiv ekskiva så passade det med en enklare grå bänkskiva i laminat. Så att hitta balansen mellan de lite dyrare alternativen och de mer prisvänliga är A och O.