Köpa tomt

17 januari 2020

Går du i husdrömmar, och planerar att bygga – eller låta bygga – ditt eget drömboende? I så fall är det säkert många tankar som snurrar i huvudet, och många känslor i kroppen. Allt ifrån spänning och entusiasm till oro och grubblerier. Hur gör man detta? Vem kan jag fråga om råd? Och, framförallt, hur kommer jag igång? Att du behöver köpa en tomt, vet du så klart redan, men hur gör man det? För att göra det lite enklare för dig, har vi satt ihop en guide med tydliga steg för att köpa tomt, så att du snabbare kan ta det första klivet mot ditt nya boende.

Skrivet av: Lediga tomter
www.ledigatomter.se

1. Var vill du bo?
Detta kan ju tyckas vara en självklar start, men ändå nog så viktig att poängtera. Ett hus går att bygga om, bygga ut, till och med riva och bygga upp på nytt, men det finns en sak som du inte kan ändra på; läget. Har du en särskild kommun du vill bo i, eller kan du tänka dig var som helst i landet? Vill du bo nära vatten, nära skog, eller kanske så nära staden som möjligt? Låt det ta sin tid, och fundera både på vad du vill ha idag, och kanske om fem eller tio år, så ökar möjligheten att du kommer att trivas med ditt boende även på lång sikt.

2. Håll koll
När du har dina preferenser klara för dig, är det dags att börja hålla koll på marknaden. Vilka tomter ligger ute till försäljning, och hur ser prisläget- och utvecklingen ut?

Du kan hitta tomter på flera sätt.

Vill du ha full koll på tomtmarknaden så har du redan hittat rätt! Här på LedigaTomter.se hittar du fler lediga tomter som är till salu än någon annanstans! Klicka här för att komma direkt till sökfunktionen!

Byggföretag och husleverantörer erbjuder tomter – då tillsammans med ett hus, som du själv väljer utifrån ett antal alternativ som du får presenterat för dig. Detta är en smidig lösning, om du vill slippa allt pappersarbete som hör ihop med byggnadsprocessen, men å andra sida har du mindre valfrihet vad gäller utformningen av själva huset.

Ytterligare ett alternativ är att köpa tomten av en privatperson, som kanske har styckat av sin tomt, eller en tomt där det redan står ett hus.

Kom ihåg att du sannolikt inte är den enda spekulanten, så om du hittar en tomt som du verkligen vill ha, kan du behöva vara på hugget…

3. Sätt dig in i detaljplan och områdesplan
En detaljplan berättar hur många byggnader som får byggas på tomten, och hur stora de får vara. Detaljplanen sätts av kommunen där tomten ligger. I en områdesplan kan du läsa vad kommunen har för planer för området, till exempel om man planerar att dra nya vägar, anlägga parker, eller uppföra byggnader. Allt detta är så klart viktigt för dig att känna till, då det kan komma att påverka din tomt och ditt boende.

4. Titta på tomten vid flera tillfällen
Det är lätt att förälska sig i en tomt som badar i strålarna från en nyvaken morgonsol, men hur ser ljuset ut senare på dagen? Det kan vara en god idé att titta på tomten som du är intresserad av, vid olika tidpunkter under dygnet. Det som badade i strålande sol på morgonen, kanske ligger i sorgsen skugga redan från lunch och framåt?

Även om du blivit väldigt förtjust i en tomt, lönar det sig i längden att göra ett noggrant och ärligt förarbete. Visst kan du behöva göra avkall på vissa saker, men se till att inte låta det bli de saker som är allra viktigast för dig.

5. Gör en rättvisande prisjämförelse
Priset på tomter skiljer sig så klart beroende på en rad olika faktorer. Olika geografiska områden har olika status och prisläge, och områden nära kommunikationer och bekvämligheter är ofta dyrare än mer lantligt belägna områden. Det är inget konstigt med det.

Det du behöver ha med dig, när du jämför priser på olika tomter, är alla kostnader som kan tänkas tillkomma.

Undersök om det finns kommunalt vatten och avlopp, el och fibernät draget till området där du vill bygga ditt hus. Om inte, ta reda på kostnaden för detta. Du kommer även att behöva ansöka om bygglov för ditt nya hus, samt tillstånd för eventuella markarbeten på tomten. Köper du en tomt där det redan står ett hus som du vill riva, behöver du ett rivningstillstånd. Budgetera även för själva rivningsarbetet.

Se till att ta höjd för alla eventuella kostnader i din budget, innan du gör slag i saken och köper en tomt, och tänk på att kostnaderna kan skilja mellan olika kommuner.

Det är viktigt att vara medveten om att priset som anges för en tomt sällan är detsamma som den slutliga kostnaden.

Lycka till med ditt tomtköp!