Val av tillval

När man ska bygga ett nytt hus så är det många val som behöver göras, även om det är ett kataloghus och många val är förgjorda, så tillkommer det ändå en hel del som man behöver bestämma. Och idag vill man som kund ofta komplettera med en del ändringar för att får det mer anpassat efter sig själv och sin familj.

Om man vill göra ändringar eller komplettera med något som är utöver standard är det viktigt att vara tydlig med det och att ha allt dokumenterat. För även om både husleverantören och ni som kund vill att slutresultatet ska bli så bra som möjligt är det lätt att något glöms bort om det nämns på stående fot på en byggarbetsplats.

Men vad ska man då tänka på för att en röd tråd när man väljer sina tillval? Att skapa ett inspirationskollage där man har med stil, färgskala och material så underlättar det när man ska göra de olika valen. Och man tappar inte bort sig på vägen, utan kan alltid gå tillbaka till inspirationskollaget och se om det man vill välja passar in.

Om man till exempel vill förhöja en viss stil, så behöver man även gå in på foder, lister, golv, dörrar och inte bara till exempel köket, som många lägger fokus på. Nu är detta såklart en budgetfråga, vart och hur man ska spendera sina pengar, för vill man byta allt så är det klart att det drar iväg.

När man gör sina tillval är det viktigt att tänka hållbart, för detta är inget man byter ut efter att trender ändras, utan detta är basen i ert hem ska därför kännas tidlös. Självklart kan man uppdatera med beslag eller lacka om ett kök efter några år men det är bättre att satsa på en lugn bas för att kunna addera trender i inredningsdetaljer.

Kök, klädvård och badrum är det som tar mycket tid att planera. För här är det viktigt att göra det utefter sina behov, att välja det som gör vardagen enklare och att funktionen får styra. Även om man vill ha ett snyggt kök så får man inte glömma bort att kolla planlösningen, så att den faktiskt funkar i praktiken.

Klädvården är ett rum som man gärna lämnar till sist och får minst kärlek men här behövs en genomtänkt plan, för har man det så kommer vardagsbestyren flyta på så mycket enklare. Och att man tar i med förvaring, för det kan man inte får för mycket av.

Ta er tid att titta igenom leveransbeskrivningarna och tillvalskatalogerna för att se vad som är standard för just er husmodell. Gör sedan en lista över varje rum med de ändringar eller tillägg som ni vill göra.
Att skapa ett inspirationskollage hjälper er att få fram den stil ni vill ha. Och när man går igenom tillvalen är det ett bra underlag för att få rätt känsla på de olika valen. Detta är ett inspirationskollage som jag tog fram när jag inredde ett av Västkustvillans visningshus som finns på Nybygget. När jag inreder Västkustvillor är stilen klassisk med en lite lantlig känsla.
I badrummet valde jag att göra tillval utöver standard för att få till en lite lyxigare känsla, men fortfarande i en klassisk stil som förhöjs av det schackrutiga golvet.
Här la jag även mycket fokus på köket och ville framhäva den klassiskt lantliga stilen, och detaljerna gör det där lilla extra för att få en genomtänkt helhetskänsla.
Även klädvården fortsätter i samma stil med samma kakel och skåpsluckor som i köket. Men istället för en massiv ekskiva så passade det med en enklare grå bänkskiva i laminat. Så att hitta balansen mellan de lite dyrare alternativen och de mer prisvänliga är A och O.

Tidsplan och budget

En av de mindre roliga delarna när man börjar ett nytt projekt är att ta fram en budget, både för tid och pengar. Men det behövs, oavsett om det är ett litet eller stort projekt. För det underlättar hela processen om man gör det från början. Så man får en tydlig överblick av vad saker och ting kommer kosta och hur lång tid det beräknas ta. Och för att får en övergripande bild behöver man bryta ned det rum för rum. Ett bra sätt är att utveckla sitt inspirationskollage till ett dokument som innehåller inspiration, kostnader och tidsplan för hela huset.

När man bygger nyproduktion så har man många stora kostnader, som till exempel tomten, huskroppen, markarbete med mera. Men man behöver även gå igenom de mindre utgifterna vad gäller tillval och inredning. Det ingår en viss standard vid nyproduktion, men som kund vill man gärna sätta sin personliga prägel på huset och göra en del utökade val. Att till exempel lägga extra fokus på köket eller välja ett annat golv som passar den stil man tänkt. Ja, valen är många och de behöver struktureras upp för att kunna ge bästa slutresultat.

När man gör en budget rum för rum så får man ganska snabbt en tydlig bild av vad som ska få kosta, vart man vill lägga sina pengar. För detta hänger ihop med ens intressen och hur man spenderar tiden i de olika rummen. Går man igenom rummets behov, vad som behövs där för att uppfylla funktionen av rummet, så faller det på plats. Och då kanske man behåller standarden som ingår i vissa rum medan andra rum får kosta mer.

Men för att förtydliga, vill man ha en röd tråd i sitt hem, så är det viktigt att stora val som till exempel golv, dörrar, foder, lister med mera är samma i alla rum, eller följer samma stil. För väljer man till exempel ett plankgolv i furu i vardagsrummet och behåller standard, till exempel ek tre-stav i sovrummen, så skapar det en viss rörighet.

Men om man till exempel låter köket ta plats med integrerade vitvaror, exklusiv fläkt med mera, så kanske man kan hålla tillgodo med standardinredning i badrummet. För att den ändå känns tidlös och enkel i sin stil, och passar in i helheten. Det är detta som man lätt ser när man går igenom huset rum för rum och skapar ett dokument för vad allt kommer att kosta, både ute och inne.

Ett komplement till budgeten är en bra tidsplan. Både om man gör det själv eller om man lejer bort arbetet. Lejer man bort arbetet, brukar en tidsplan komma med från husleverantören alternativt entreprenören. Men då är det viktigt att ta del av den och sätta sig in i när man måste ha gjort de olika valen, så man inte står där sista minuten och väljer till exempel kakel. Och när man sedan ska inreda behöver man inte köpa allt på en gång utan med hjälp av sitt inspirationskollage så kan man fördela sina inköp utan att tappa den röda tråden.

Hur fördelar man sin budget? Man vill såklart att hela huset ska kännas bra och välplanerat och det kommer det att göra, även fast man har gjort vissa prioriteringar. Här har köket fått fokus med lackade luckor i en lingrön kulör och en fläkt som sticker ut och tar plats. Medan kyl och frys är integrerade för att få en fin helhet.
Ett tips när man skapar ett hemmakontor är att inte välja klassiska kontorsmöbler, de ger ofta ett lite hårdare och opersonligt intryck. Att istället välja möbler som följer stilen man valt för huset, så får man en bättre helhet och dessutom ofta billigare.
Före   /   Efter – kompletterat med bänkskiva, bänkskåp, täcksida och hylla.
Det finns många enkla lösningar som inte behöver bli dyra, men som ger både funktion och estetik.