Planering av kök

Köket är för många platsen där familjen samlas efter en dag på vift. Man äter middag ihop, läser läxor, pysslar, bakar eller kanske som jag gör just nu, jobbar. Min bästa plats är köksön, älskar att komma upp en bit och ha en stor yta att bre ut mig över med färgprover, skisser med mera. Och att jag både kan se ut vad som händer på gatan men också ha koll inne när barnen tittar på film i vardagsrummet.

När man planerar sitt kök så är det viktigt att även ha detta i åtanke, för man spenderar en hel del tid i köket och då är det trevligt att känna att man kan ta del av det som händer runt omkring. Är man en familj som alltid är på språng och inte lägger så mycket tid på matlagning så kanske man tänker att man ska sluta läsa nu. Men nej, skulle säga att då är det ännu viktigare att planera sitt kök funktionellt, så att var sak har sin plats, så det går snabbt att röra sig i köket, för att faktiskt hinna sitta ned och äta tillsammans.

Att planera in köket i olika ytor är praktiskt, så man har en plan för vad som ska finnas just där. För att lätt kunna se vilken typ av förvaring och bänkyta som behövs. Till exempel här ska kaffebryggaren stå, då behöver jag ha kaffekoppar nära till hands, ett eluttag, förvaring för kaffe, filter med mera. Och när jag lagar mat vill jag att kylen öppnas åt rätt håll så jag lätt kommer åt att plocka i och ur, och att det till exempel finns bra avställningsyta vid spis och ugn. Och när jag plockar ur diskmaskinen ska det vara lätt att plocka in direkt i skåpen. Ja, exemplen kan göras många, så det är väldigt viktigt att planera sitt kök ergonomiskt, funktionellt och utefter sina behov.

När det kommer till det visuella så är valen många, och idag finns det många fina färger och modeller på köksluckor att välja mellan. Och när man bygger nytt är köket en av de största posterna att gå igenom, och ofta det som sätter stilen för huset. Men stilar kan förhöjas eller tonas ned, beroende på de val man gör av beslag, blandare, bänkskiva med mera. Om du till exempel väljer en slät vit slät lucka så ger den helt olika intryck beroende på vilket handtag, kakel, bänkskiva du väljer. Om du vill ha ett lantligt uttryck så väljer du till exempel ett skålhandtag tillsammans med en knopp, medan till en modern stil väljer du kanske en rak modell i rostfritt.

Men att planera sitt kök är som sagt inte helt lätt så jag rekommenderar varmt att ta hjälp av köksplanerare för att få bra tips och råd. Men våga ifrågasätta och vara tydlig med vad just ni behöver.

Ett klassiskt planerat kök med stor matplats för minst sex personer.
Bänkyta med gott om plats för både matlagning och disk.
Testa dig fram för att se vad som blir en bra kombination mellan de olika valen som bänkskiva, kökslucka, beslag med mera.
Glöm inte bort att lägga lite kärlek även på insidan av köket för att få ordning och reda.

Färgsättning

När man sätter en färgskala brukar man använda sig av bas- och accentfärger. Basen kan man tänka är de stora ytorna, det som blir tyngden i huset. När man färgsätter ett hem är det inte bara väggar, utan även tak, golv, köksluckor, möbler, ja egentligen allt i hemmet.

Basfärgerna brukar man rekommendera två till tre stycken och accentfärger en till två. Men det man kan tänka på är att, bara för att man valt fem färger för sitt hem, så behöver det inte bli tråkigt. För varje kulör går att blanda till i en mängd olika nyanser, så färgskalan för ditt hem kan ändå få en stor variation utan att det känns rörigt.

Och man kan också använda accentfärgen som bas i ett rum, det ena behöver inte utesluta det andra. Det handlar mer om styrkan i kulören som avgör om den passar som bas eller inte. Som bas i ett rum brukar jag rekommendera en lugn färgskala, just för att det är stora ytor, och man vill inte behöva byta ut väggfärgen eller till exempel soffan för ofta, utan basen ska hålla många år. Medan inredningsdetaljer som kuddar med mera är lättare att förnya.

Prover! Ta alltid färgprover på de olika delarna som ska matchas som till exempel golv, tapet, köksluckor med mera och sätt ihop för att se att helheten stämmer.
Ska man ha målade väggar kan man måla upp på en mindre bit av en gipsskiva för att få ett bra färgprov som du kan flytta runt.
Klädkammaren kan vara ett bra ställe om man vill ta ut svängarna, och visst blir det roligare med en fin tapet på väggarna.
Även tvättstuga/ groventré kan man välja att färgsätta för att få en mer hemtrevlig miljö och att det följer stilen för resten av huset.
Och varför inte färgsätta golvet med en härlig kontrast. Rosa och grått är alltid en lyckad kombo.
När man ska välja tapeter till närliggande rum så är ett tips att välja från samma kollektion, då får man en genomtänkt känsla och färgskalan kommer igen.

Val av tillval

När man ska bygga ett nytt hus så är det många val som behöver göras, även om det är ett kataloghus och många val är förgjorda, så tillkommer det ändå en hel del som man behöver bestämma. Och idag vill man som kund ofta komplettera med en del ändringar för att får det mer anpassat efter sig själv och sin familj.

Om man vill göra ändringar eller komplettera med något som är utöver standard är det viktigt att vara tydlig med det och att ha allt dokumenterat. För även om både husleverantören och ni som kund vill att slutresultatet ska bli så bra som möjligt är det lätt att något glöms bort om det nämns på stående fot på en byggarbetsplats.

Men vad ska man då tänka på för att en röd tråd när man väljer sina tillval? Att skapa ett inspirationskollage där man har med stil, färgskala och material så underlättar det när man ska göra de olika valen. Och man tappar inte bort sig på vägen, utan kan alltid gå tillbaka till inspirationskollaget och se om det man vill välja passar in.

Om man till exempel vill förhöja en viss stil, så behöver man även gå in på foder, lister, golv, dörrar och inte bara till exempel köket, som många lägger fokus på. Nu är detta såklart en budgetfråga, vart och hur man ska spendera sina pengar, för vill man byta allt så är det klart att det drar iväg.

När man gör sina tillval är det viktigt att tänka hållbart, för detta är inget man byter ut efter att trender ändras, utan detta är basen i ert hem ska därför kännas tidlös. Självklart kan man uppdatera med beslag eller lacka om ett kök efter några år men det är bättre att satsa på en lugn bas för att kunna addera trender i inredningsdetaljer.

Kök, klädvård och badrum är det som tar mycket tid att planera. För här är det viktigt att göra det utefter sina behov, att välja det som gör vardagen enklare och att funktionen får styra. Även om man vill ha ett snyggt kök så får man inte glömma bort att kolla planlösningen, så att den faktiskt funkar i praktiken.

Klädvården är ett rum som man gärna lämnar till sist och får minst kärlek men här behövs en genomtänkt plan, för har man det så kommer vardagsbestyren flyta på så mycket enklare. Och att man tar i med förvaring, för det kan man inte får för mycket av.

Ta er tid att titta igenom leveransbeskrivningarna och tillvalskatalogerna för att se vad som är standard för just er husmodell. Gör sedan en lista över varje rum med de ändringar eller tillägg som ni vill göra.
Att skapa ett inspirationskollage hjälper er att få fram den stil ni vill ha. Och när man går igenom tillvalen är det ett bra underlag för att få rätt känsla på de olika valen. Detta är ett inspirationskollage som jag tog fram när jag inredde ett av Västkustvillans visningshus som finns på Nybygget. När jag inreder Västkustvillor är stilen klassisk med en lite lantlig känsla.
I badrummet valde jag att göra tillval utöver standard för att få till en lite lyxigare känsla, men fortfarande i en klassisk stil som förhöjs av det schackrutiga golvet.
Här la jag även mycket fokus på köket och ville framhäva den klassiskt lantliga stilen, och detaljerna gör det där lilla extra för att få en genomtänkt helhetskänsla.
Även klädvården fortsätter i samma stil med samma kakel och skåpsluckor som i köket. Men istället för en massiv ekskiva så passade det med en enklare grå bänkskiva i laminat. Så att hitta balansen mellan de lite dyrare alternativen och de mer prisvänliga är A och O.

Tidsplan och budget

En av de mindre roliga delarna när man börjar ett nytt projekt är att ta fram en budget, både för tid och pengar. Men det behövs, oavsett om det är ett litet eller stort projekt. För det underlättar hela processen om man gör det från början. Så man får en tydlig överblick av vad saker och ting kommer kosta och hur lång tid det beräknas ta. Och för att får en övergripande bild behöver man bryta ned det rum för rum. Ett bra sätt är att utveckla sitt inspirationskollage till ett dokument som innehåller inspiration, kostnader och tidsplan för hela huset.

När man bygger nyproduktion så har man många stora kostnader, som till exempel tomten, huskroppen, markarbete med mera. Men man behöver även gå igenom de mindre utgifterna vad gäller tillval och inredning. Det ingår en viss standard vid nyproduktion, men som kund vill man gärna sätta sin personliga prägel på huset och göra en del utökade val. Att till exempel lägga extra fokus på köket eller välja ett annat golv som passar den stil man tänkt. Ja, valen är många och de behöver struktureras upp för att kunna ge bästa slutresultat.

När man gör en budget rum för rum så får man ganska snabbt en tydlig bild av vad som ska få kosta, vart man vill lägga sina pengar. För detta hänger ihop med ens intressen och hur man spenderar tiden i de olika rummen. Går man igenom rummets behov, vad som behövs där för att uppfylla funktionen av rummet, så faller det på plats. Och då kanske man behåller standarden som ingår i vissa rum medan andra rum får kosta mer.

Men för att förtydliga, vill man ha en röd tråd i sitt hem, så är det viktigt att stora val som till exempel golv, dörrar, foder, lister med mera är samma i alla rum, eller följer samma stil. För väljer man till exempel ett plankgolv i furu i vardagsrummet och behåller standard, till exempel ek tre-stav i sovrummen, så skapar det en viss rörighet.

Men om man till exempel låter köket ta plats med integrerade vitvaror, exklusiv fläkt med mera, så kanske man kan hålla tillgodo med standardinredning i badrummet. För att den ändå känns tidlös och enkel i sin stil, och passar in i helheten. Det är detta som man lätt ser när man går igenom huset rum för rum och skapar ett dokument för vad allt kommer att kosta, både ute och inne.

Ett komplement till budgeten är en bra tidsplan. Både om man gör det själv eller om man lejer bort arbetet. Lejer man bort arbetet, brukar en tidsplan komma med från husleverantören alternativt entreprenören. Men då är det viktigt att ta del av den och sätta sig in i när man måste ha gjort de olika valen, så man inte står där sista minuten och väljer till exempel kakel. Och när man sedan ska inreda behöver man inte köpa allt på en gång utan med hjälp av sitt inspirationskollage så kan man fördela sina inköp utan att tappa den röda tråden.

Hur fördelar man sin budget? Man vill såklart att hela huset ska kännas bra och välplanerat och det kommer det att göra, även fast man har gjort vissa prioriteringar. Här har köket fått fokus med lackade luckor i en lingrön kulör och en fläkt som sticker ut och tar plats. Medan kyl och frys är integrerade för att få en fin helhet.
Ett tips när man skapar ett hemmakontor är att inte välja klassiska kontorsmöbler, de ger ofta ett lite hårdare och opersonligt intryck. Att istället välja möbler som följer stilen man valt för huset, så får man en bättre helhet och dessutom ofta billigare.
Före   /   Efter – kompletterat med bänkskiva, bänkskåp, täcksida och hylla.
Det finns många enkla lösningar som inte behöver bli dyra, men som ger både funktion och estetik.

Att skapa inspirationskollage

När du skapar ditt kollage vill du få med färgskala, materialval och stil men också en känsla. Inspirationskollaget kan bestå av bilder men också av till exempel ett material som en tygbit eller kakelplatta. Tillsammans skapar det en helhet.

Men låt dig också inspireras av dig eller er som familj. Gå igenom vad ni har för intressen, vad ni gillar att göra på fritiden och låt det bli kärnan att utgå från. För att bara utgå från snygga bilder och försöka skapa något liknande är svårt, då kommer den personliga känslan saknas, och det är det som skapar det mjuka i ert hem. Och att låta ens intressen ta plats när man inreder så kommer funktionen automatiskt. För då tänker man igenom sina val utefter vad man har för behov. Om du till exempel älskar att laga mat så är köket en plats att lägga fokus på, och investera både yta och pengar i. Medan om ni är en familj där olika sporter tar mycket tid, så är praktiskt förvaring att satsa på för att underlätta vardagslivet.

Man kan även göra en behovsanalys utifrån varje rum och vad man gillar att göra i just det rummet, för man har ju ofta mer än ett intresse. Som att i vardagsrummet behövs det kanske både plats för socialt umgänge men också en plats att kunna slå sig ned och njuta av en bra bok, till exempel en klassisk läshörna med skön fåtölj och bra belysning. Så våga lyssna på dig och din familjs behov när du inspireras till ditt nya hem och låt det komma fram i ditt inspirationskollage.

Klassiska inspirationskollage tillsammans med materialprover för att få till helhetskänslan.
Inspirationskollage ska ge dig en tydlig bild över vilken färgskala, stil och materialval du vill ha i ert nya hus.
Inspireras och inred ditt hem utifrån din och din familjs intressen. Utgå från era behov så kommer färger, material och funktion att falla på plats.
Mycket av min inspiration får jag av olika miljöer som jag sparar i minnet, gärna med hjälp av en bild. Till exempel det fina mönstret på plastmattan i köket på vårt gamla landställe, där man spenderat varje sommar. Eller parasollet i bast från en semester vid medelhavet. Alla dessa minnen ger mig inspiration i form av en känsla, som jag tar fram när jag ska sätta igång med ett projekt.

Inspiration kakel och klinker våren 2019

Just kakel är inget man byter så ofta utan det ska hålla i många år och därför väljer man gärna det enkla. I till exempel badrum är det vanligaste vitt och grått, man vet att det kommer passa bra med i princip vilken interiör som helst och faller många i smaken. Och väljer man vitt och grått så finns det ofta på lagerhyllan medan det där speciella kaklet har längre leveranstid och då blir valet också lätt att ta det som är tillgängligt.

Men det behöver inte bli tråkigt bara för att man väljer klassiska färger, utan då kan man välja en annorlunda form till exempel en sexkantig eller en mönstrad platta för att det ska hända något. Det kommer fortfarande upplevas som en lugn miljö, med neutrala toner men det blir mer genomtänkt och personligt.

Att våga välja en platta med lite mer färg eller med mönster, ska man inte vara rädd för och det finns så många fina alternativ på marknaden. Några av mina favoriter just nu är.

Blått och grått för en sval känsla i köket.
Rosa och grått kan ge både en lantlig och modern känsla beroende på vilken interiör du matchar det med.
Senapsgul ton för en känsla av retro men kan också ge en känsla av medelhavet.
Gröna sköna toner.
Lantligt och rustikt
Ta hjälp av ett inspirationscollage när du ska välja material och färger till ett nytt projekt.

Formex våren 2019

Att besöka branschmässan Formex är alltid inspirerande i början av en säsong. Och jag är nog lite mer förtjust i vårens mässa än hösten, det är något med färgkartan i pastell som alltid återkommer till våren som jag inte kan motstå.

Inredning är dock inte lika trendkänsligt som mode utan sträcker sig över längre perioder. Så när man besöker en inredningsmässa är det ofta att man tycker att man sett det förut och att det inte har hänt så mycket på marknaden, men man får en känsla som gör att man kommer in vår eller höst. Just med hur färgerna och materialen byts ut från mörka, tunga till ljusa och lätta.

Så för mig handlar Formex om att kicka igång den nya säsongen och inte så mycket trendspaning. Men om jag ska summera vad jag tar med mig från vårens mässa så är det ljusa toner, lätta material såsom linne och tvättad bomull. Många nyanser av rosa, vilket är min personliga favorit. Nu har även den gula färgen kommit med besked till inredning, allt från ljusare gula toner till mörkare. Och just denna kombination med rosa nyanser som möter de lite mörkare gula är väldigt trevlig. En annan som jag gillar är safari-stilen med kakigrönt och olika toner av sand, ja även här kommer de mörka gula tonerna in. Något som också inspirerar är alla fina väggfärger i de olika montrarna, en stor variation av olika nyanser, men trenden är en matt yta och med lite svärta i som ger ett djup i tonen.

I materialval är det fortfarande mycket ljusa träslag men de blandas upp med vintage, återvunnet trä som ser vindpinat ut. Samt att eken är tillbaka med olika behandlingar. Något vi inte sett så mycket av förut är den mörkbetsade eken som påminner om just vintage. Ett stort fokus ligger på hållbar inredning, och det är det som lyfter fram just dessa materialval. Att ta fram produkter på ett hållbart sätt för miljö och arv, är en trend som är här för att stanna, och den enda trend jag tycker att man behöver följa. De andra trenderna som kommer och går kan man ta med en nypa salt, visst håller ni med.

Något mer som är ljuvligt på vårmässan är alla fina blomsterarrangemang som inspirerar mig. En som stod ut lite extra var denna med tulpaner hängande över sängen. Handplockade och medtagna från Skåne till att förgylla deras monter, och visst blev det ett maffigt intryck.

Ordning och reda

Vi är några familjemedlemmar och de yngsta har fortfarande många plagg som ska fram och tillbaka till förskolan, så det måste vara lätt att stuva undan när alla kommer hem och lätt att plocka fram när man ska iväg.

Vi byggde en egen förvaringsmodul av Ikeas bänkskåp som vanligtvis används i kök. Vi tog bänkskåp med lite grundare djup för att det inte skulle bli för trångt, men det ger ändå mycket förvaring. Så alla har nu fått varsin stor låda att förvara diverse väskor, ytterplagg med mera i. Förvaringsmodulen avslutas med en sittbänk, även den med en låda under. Vi valde att klä in stommarna med täcksidor på sidorna och även på ovansidan, för att får en naturlig avlastningsyta, för nycklar och post med mera, innan det sorteras vidare.

Men en garderob är också ett måste i en hall för ordning och reda, det slukar mycket och så fort man stänger dörrarna så ser det städat ut. Här kan vi hänga in alla jackor och alla har fått varsin trådkorg med förvaring för skor, så tanken är att den lilla, lilla skohyllan bara ska ha plats för ett par skor var, tror ni det kommer funka? Vi får hoppas det. Så det finns en tanke med att skohyllan bara rymmer ett fåtal skor, och att knopplisten ovanför bara rymmer varsin jacka, allt annat ska in i garderoben, punkt slut!

Nu ska det bara dit några knoppar på garderobsdörrarna, och till lådorna kommer vi nog välja pushfunktion, för jag gillar den rena ytan utan handtag. En spegel ska upp ovanför bänken så man kan kolla att allt är på plats innan man lämnar hemmet. Men sen så är jag redo för det nya året med ordning och reda.